#REFRESH 5! – Revizitarea identitatii culturale a comunitatii din zona Uranus – Rahova – 13 septembrie prin masuri inovative care imbina traditia si modernitatea
Sursa finanțare
Initiativa Urban Innovative Actions (UIA)
Obiective generale
Obiectivul principal al proiectului este crearea unei identități a comunității din zona Uranus — Rahova — 13 Septembrie prin concilierea trecutului cu prezentul, apelând la instrumente ale sectoarelor culturale și creative și facilitând implicarea directă în toate stadiile, de la planificare Ia organizare, a locuitorilor și a foștilor locuitori ai cartierului. Până la finalul proiectului vor fi implicati peste 10.000 de persoane (participanți activități), vor fi create minim 6 produse culturale noi (experiență VR, hartă interactive, troscoletă comunitară, tururi ghidate, ateliere copii și teatru comunitar), produse ale comunitătii, despre comunitate și pentru comunitate, și se va atinge o audiență de peste 3 milioane de oameni în toată comunicarea proiectului.
Proiectul propune reamenajarea unui teritoriu în prezent abandonat și cu riscuri multiple de sănătate publică, redarea acestui teritoriu în folosința comunității, recuparea istoriei și a micro istoriilor, implicarea locuitorilor în dezvoltarea produselor culturale, creșterea ofertei culturale și a accesului la cultură, și per total, creionarea unei identităti locale care facilitează coeziunea socială, apartenența și stimulează creativitatea.
Obiective specifice
OS 1: Un spațiu revitalizat până Ia finalul proiectului care devine landmark al comunității locale, sprijină coeziunea locală și este utilizat pentru creșterea ofertei culturale și a accesului la cultură. În prezent spațiul este abandonat și cu amenințări pentru sănătatea publică. Vechii locuitori și-l amintesc ca un deal cu case și grădini pline de flori. Noii locuitori îl știu ca pe un teren viran cu vegetatie în exces și șobolani. Proiectul va reconcilia cele două viziuni și va marca o nouă generație care va percepe spatiul drept un loc cultural al comunității.
OS 2: Creșterea conștientizării privind memoria locului în rândul a peste 8000 de persoane prin experiențe, programe culturale și acțiuni culturale țintite, bazate pe recuperarea memoriilor și a micro-istoriilor zonei. Noii locuitori cunosc în prea putină măsură istoria locului. Pentru vechii locuitori amintirile sunt dureroase întrucât au fost evacuați abuziv și toate posesiunile lor au fost demolate. Este nevoie de recuperarea micro istoriilor pentru a facilita coeziunea socială și pentru a sprijini cunoașterea istoriei în vederea înțelegerii prezentului.
OS 3: Peste 1000 de persoane abilitate să se implice în dezvoltarea culturală și socială a zonei prin implicarea acestora în consultări publice, în grupuri de lucru, în dezvoltarea evenimentelor culturale sau în organizarea acestora. Locuitorii nu sunt obișnuiti să fie factori activi în decizii și organizare. Urmărim o schimbare de paradigmă, o creștere a spiritului civic și a implicării comunității.
OS 4: Identitatea zonei dezvoltate și promovate în randul unei audiențe de peste 3 milioane de persoane, inclusiv prin comunicarea proceselor și procedurilor de implementare, sprijinind astfel transferul de bune practici și eventualele replici ale proiectului. Transferul de bune practici este esential pentru facilitarea dezvoltării inițiativelor similare atât la nivel local cât și regional. Recuperarea istoriei, empowering-ul comunității locale și utilizarea sectorului cultural și creativ în facilitarea coeziunii sociale sunt critice pentru dezvoltarea socială.
Valoarea totală a proiectului
22.572.040,80 Lei
Contribuția proprie
2%
Perioada implementare
36 luni de la data semnării contractului