Educatie prin sah

7/9/2018 2:19:56 PM

           „Educație prin șah” – programul pilot derulat în școlile Sectorului 5, lansat în cadrul ședinței de board de la București a Federației Mondiale de Șah „FIDE”

 

Luni, 9 iulie 2018, Primarul Daniel Florea a răspuns invitației lansate de Georgios Makropoulos, Vicepreședinte al FIDE, de a deschide lucrările board-ului Prezidențial al Federației Mondiale de Șah „FIDE”, eveniment organizat în perioada 9 – 10 iulie 2018 la București, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5. 

La manifestare au participat, alături de alți distinși oaspeți, domnul Mihai Claudiu Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Sorin Iacoban, Preșdintele Federației Române de Șah, printre invitați numărându-se și Arkadi Dvorkovici, Președinte al Comitetului de Organizare al Campionatul Mondial de Fotbal 2018, cât și reprezentanți ai federațiilor de șah din 20 țări precum România, Marea Britanie, Elveția, Germania, Rusia, Israel, Spania, Malta, Turcia, Grecia, Ucraina, Georgia, Slovenia, Statele Unite, India, Filipine, Iran, Mexic, Qatar, Zambia.

Până în seara zilei de 10 iulie a.c. vor avea loc mai multe sesiuni de lucru, completate cu exemple de bune practici, un pas în materializarea acestora fiind reprezentat de lansarea, în parteneriat cu Federația Română de Șah, a unui program-pilot pentru școlile Sectorului 5.  

Acesta presupune, în premieră la nivelul unităților de învățământ bucureștene, ca elevii din Sectorul 5 care sunt scutiți medical de la orele de educație fizică să poată desfășura, opțional, cursuri de șah, în timpul în care colegii lor fac sport.

Reamintim că, prin Ordinul pentru Aprobarea Programelor Școlare, pentru disciplina „Educație prin Șah”, anul I și anul II de studiu, curriculum la decizia școlii, cu nr. 3249/31.03.2014, începând cu luna septembrie 2018, șahul a fost introdus în programa școlară ca materie opțională pentru elevii claselor primare.

Totodată, șahul face parte din curricula școlară a peste 30 de țări de pe toate continentele și face obiectul a numeroase studii și experimente științifice, care au dovedit rolul său benefic în dezvoltarea intelectuală a copiilor și tinerilor, în îmbunătățirea performanțelor școlare și dezvoltarea armonioasă a personalității.

Pentru buna desfășurare a acestui proiect, prin Casa Corpului Didactic, profesorii de educație fizică angrenați în sistemul educațional la nivelul Sectorului 5 vor beneficia de pregătire specifică, pentru a putea susține predarea orelor de șah, primul dintre aceste programe de pregătire desfășurându-se imediat după debutul lucrărilor board-ului.

Tot prin prisma colaborării demarate astăzi, în luna septembrie a acestui an, Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5 și Federația Română de Șah vor organiza un simultan de șah dedicat Centenarului Marii Uniri.

Reunind 1918 copii din 100 de localități ale țării și din străinătate, dar și 100 de cadre didactice, cu toții purtând tricouri tricolore, evenimentul își propune, pe lângă evocarea unor momente istorice esențiale pentru devenirea noastră ca neam, și stimularea practicării sportului minții în rândul tinerilor.

„Este o inițiativă pe care am discutat-o cu cadrele didactice din conducerea unităților de învățământ, cu Inspectoratul Școlar Sector 5, dar și cu părinții copiilor. Sunt ferm hotărât să ducem mai departe tradiția șahului românesc, să descoperim talente în școli, să-i stimulăm pentru a ajunge la rezultate deosebite. Sper ca toate aceste activități pe care noi astăzi le demarăm să-i determine și pe alții să se gândească mult mai mult și cu mai multă aplecare la importanța practicării acestui sport al minții, care este extraordinar de util la orice vârstă” (Daniel Florea, Primarul Sectorului 5).