Cu tradiție, de Dragoste și Dor – Dragobetele, sărbătorit în Sectorul 5

6/6/2019 1:56:51 PM

 

    De Dragobete, cuplurile de îndrăgostiți din Sectorul 5 care au decis să petreacă  această sărbătoare a iubirii au avut parte de o surpriză plăcută: șansa de a-și uni destinele, fie chiar si pentru 24 de ore.

    Evenimentul prezentat de Daniel Buzdugan a fost organizat la etajul 2 din Liberty Mall care a fost decorat pentru a crea atmosfera de sărbătoare, cu o arcadă de inimioare și ghirlande de flori.

    Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” și-a propus prin această manifestare atât menținerea vie a tradițiilor românești legate de sărbătorirea primăverii, cât și celebrarea iubirii, sentimentul cel mai important pentru oameni, a căldurii și tandreței pe care aceasta le trezește în sufletul tuturor.

    În mod simbolic, Primarul Daniel Florea a oficiat căsătorii, oferindu-le cuplurilor diplome de îndrăgostiți și fotografii ce imortalizează această zi, amintindu-le de momentul în care au rostit întâiul “DA”, cu speranța unei vieți trăite împreună.

    Trupa “Talisman” a întregit atmosfera de celebrare a dragostei, printr-un recital extraordinar, iar copiii talentați din Sectorul 5 au prezentat un program artistic dedicat primăverii.

    Conform tradiției, pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă.

    Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia „Dragobetele sărută fetele!”. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.

    Datinile legate de Dragobete au fost consemnate pentru prima oară la sfârșitul sec. XVIII;  și se sărbătoresc de atunci în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară, în ziua de 24 februarie.