A demarat cea mai amplă acțiune de toaletare din istoria Sectorului 5

6/6/2019 1:28:31 PM

 

    Odată cu creșterea temperaturilor, Primarul Daniel Florea a dispus demararea celei mai ample acțiuni de toaletare a arborilor din istoria acestei zone a Capitalei. 8.500 de arbori de pe raza Sectorului 5 vor beneficia, în această perioadă, de lucrări de reducere de coronament.

    Aceste lucrări devin cu atât mai importante, cu cât vegetația atenuează efectele schimbărilor climatice asupra zonelor urbane. Printre diversele elemente ale spațiilor verzi, arborii joacă un rol special, ei fiind cele mai importante plante care asigură o gamă largă de avantaje.

    Până în acest moment au fost finalizate lucrările pentru aproximativ 2.000 de arbori din zonele: Sebastian, Dumbrava Nouă, Cobadin, Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Moțoc, Nicolae Iorga, Elev Popovici Nicolae și Alexandriei, urmând să fie demarate lucrări pentru toate celelalte zone rămase din sector pe parcursul perioadei de repaos vegetativ pentru a nu fi afectat echilibrul biologic al acestora, respectiv până la data de 1 aprilie.

    Acțiunile se efectuează arborilor care îndeplinesc condițiile de toaletare (în funcție de specie, înălțime), fiecare caz fiind documentat fotografic, monitorizat și soluționat de către inginerii peisagiști din cadrul Societății de Amenajare Edilitară și Salubrizare aflată în subordinea Consiliului Local Sector 5 și sunt realizate în baza unui aviz general.

   Tăierile pentru formarea coroanei se vor executa în scopul obținerii unui schelet cât mai estetic, a unei forme sau dimensiuni optime pentru arbori, înlăturării ramurilor frânte în urma fenomenelor meteo nefavorabile, a celor uscate sau afectate de ciuperci și insecte și stabilirii înălțimii maxime în timp, la locul definitiv de plantare și a unui echilibru între ramurile coroanei.

    În cazul arborilor bătrâni se efectuează tăieri de regenerare, forțându-se apariția lăstarilor tineri, tăierile pentru corectarea sau curățarea coroanei, suprimarea ramurilor inestetic crescute (suprapuse, încrucișate, atârnate), precum și a celor vătămate sau rupte și se vor face urmărindu-se dezvoltarea naturală a arborelui.

    De asemenea, responsabilitatea municipalității față de cetățeni este asigurarea siguranței lor publice. Se urmărește evitarea eventualelor pericole care ar putea fi provocate de ruperea și căderea ramurilor, precum: distrugerea bunurilor, accidentarea trecătorilor sau locuitorilor din zonele respective, producerea de prejudicii fațadelor sau împiedicarea desfășurării traficului în condiții de siguranță.

    În urma operațiunilor de toaletare și defrișare a copacilor au rezultat cantități de material lemnos pe care Primarul Daniel Florea a decis să le distribuie către 17 familii cu venituri reduse, aflate în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5, care își încălzesc locuințele cu lemne. Fiecare dintre acestea a primit câte 3 m3 de lemne de foc.

    „Este pentru prima dată când în Sectorul 5 se demarează o acțiune de o asemenea amploare. Mulțumesc cetățenilor care ne-au semnalat arborii cu probleme și contez pe sprijinul lor în desfășurarea lucrărilor, în sensul în care, pentru a se acționa cât mai prompt, trebuie să relocheze autoturismele care blochează intervenția utilajelor noastre. Monitorizez personal în teren modul în care se desfășoară acțiunea și rog cetățenii să continue să ne anunțe, în situația în care starea arborilor din imediata apropiere a imobilelor necesită intervenții în scopul toaletării”. (Daniel Florea, Primarul Sectorului 5)