70 DE PARCURI DIN SECTORUL 5 INTRĂ ÎN REABILITARE ÎN ANUL 2019

5/9/2019 11:56:55 AM

    După efectuarea tuturor studiilor necesare, cu măsurători și întocmirea unui cadastru la zi al spațiilor verzi existente în teritoriu, parcurile Sectorului 5, dar și cele dintre blocuri, grădinile de cartier și locurile de joacă intră în reabilitare totală.

    Primăria Sectorului 5 va începe lucrările în zonele pe care le administrează, solicitând, totodată, de la Primăria Municipiului București transmiterea în administrare a spațiilor verzi și aliniamentelor situate pe marile bulevarde: „Într-o primă etapă, vom începe lucrările în 3 dintre parcurile pe care le administrăm: Romniceanu, care este însă o rezervație, pentru că sunt niște arbori seculari acolo și trebuie niște proceduri speciale și încă două parcuri ceva mai mici. Graficul de execuție va ține cont de stadiul de vegetație al materialului dendrologic, cât și de recomandările peisagiștilor consultați, în vederea respectării criteriilor estetice și imprimării unei dinamici unitare a spațiilor verzi din Sectorul 5”.

    Din nefericire, Sectorul 5 se confruntă cu o situație specială, mare parte din parcurile și așa destul de mici ca și suprafață față de cele din alte sectoare făcând obiectul unor retrocedări, în scopul reconstituirii dreptului la proprietate. În încercarea de a reda aceste spații verzi comunității, Primarul Daniel Florea a demarat demersuri, primul dintre acestea referindu-se la cumpărarea a 1.200 mp din Parcul Sebastian.

     „Noi avem gata studiile de multă vreme, însă, din păcate, de-a lungul timpului, au existat niște revendicări pentru niște zone verzi din sector. S-au revendicat suprafețe de parc care figurau a fi parc la data revendicării, instanțele au dat hotărâri judecătorești irevocabile. Uneori nu s-au judecat cu Primăria Sectorului 5, iar, în momentul în care am încercat să facem cadastru pentru a putea demara amenajarea, am aflat cu stupoare că 10 metri din parcul nu știu care sunt revendicați și trebuie să reglementăm situația, 20.000 de metri din 24.000, cât are tot parcul, sunt ai nu știu cărui proprietar… Pentru Parcul Sebastian, suntem acum în procedură să cumpărăm 1.200 de metri de teren: sunt trei proprietari diferiți, care au și o servitute de trecere între ei și fâșia lor de teren este de la WC-uri până la fântâna arteziană...așadar, nu se poate amenaja nimic, dacă nu achiziționăm terenul… Dar sunt hotărâri judecătorești irevocabile și fără a soluționa problema acestor suprafețe și fără a fi intabulat în întregime, nu putem demara demersurile pentru reabilitare”, a declarat Daniel Florea, Primarul Sectorului 5.