Siguranta elevilor, o prioritate a Primarului Daniel Florea

1/6/2020 11:02:22 AM

Siguranța elevilor, o prioritate a Primarului Daniel Florea

 

    Marți, 10 decembrie și joi, 12 decembrie a.c., de la ora 12.30, Școlile Gimnaziale nr. 126 și nr. 143 au fost gazdele unor întâlniri educativ-formative organizate de Primăria Sectorului 5 ce au avut drept scop promovarea non-violenței în rândul elevilor din ciclul gimnazial înscriși în unitățile de învățământ din Sectorul 5.

    Desfășurate cu aportul Serviciilor de Prevenire și Combatere a Violenței în Mediul Școlar din cadrul Direcției de Evidență a Persoanelor și Prevenire și Combatere a Violenței din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală, în sensul intervenției și gestionării situațiilor de violență, întâlnirile s-au bucurat și de prezența Primarului Daniel Florea.

    Cu o  pregătire de specialitate în domeniul psihologiei și pedagogiei, reprezentanții Autorității Locale Sector 5 merg zilnic la întâlniri cu elevii, vorbindu-le despre tipurile de violență, manifestarea acesteia în incinta și în spațiul din proximitatea școlilor, despre bullying, despre consum de substanțe psihoactive, adicții, cât și despre capacitatea elevilor de a găsi soluții la problemele cu care ei se confruntă.

    Cele peste 1.000 de ore de informare școlară pe tema prevenirii și combaterii violenței, acordarea unui sprijin moral tuturor elevilor care au fost implicați în acte de violență,  aprecierea directorilor unităților școlare, a cadrelor didactice dar, mai ales, dorința elevilor de a participa în mod activ la aceste întâlniri, demonstrează succesul inițiativei Primarului Daniel Florea privind înființare a acestor servicii.

    Demersul vizeză o mai bună informare a copiilor-victime ale violenței și adicțiilor, practic, prin discuțiile purtate cu aceștia și cu cadrele didactice se încearcă o  mai mare responsabilizare a acestora în ceea ce privește procesul de învățare, totodată urmărindu-se ca elevii să își recapete încrederea de sine.

    Totodată, pentru asigurarea unui climat de siguranță în care elevii sectorului să-și desfășoare activitatea, Primarul Daniel Florea a mai inițiat și introducerea pazei în școli, dar și, în premieră, programul – pilot „Copiii noștri în siguranță”, în cadrul căruia 5.000 de elevi din ciclul primar din unitățile de învățământ ale Sectorului 5 au primit gratuit ceasuri inteligente cu buton de panică și localizare prin GPS. Programul a fost inițiat în urmă cu un an de Primarul Daniel Florea și s-a bucurat de o largă susținere a părinților și cadrelor didactice, în urma solicitărilor primite din partea acestora Edilul gândind extinderea acestuia și la nivelul ciclului gimnazial.

    „Este foarte important ca elevii să conștientizeze că orice atitudine negativă la vârsta lor se poate transforma la maturitate într-o problemă foarte serioasă. Violența verbală sau violența de atitudine este privită de multe ori, din păcate, ca fiind ceva normal. Violența fizică este din ce în ce mai prezentă în rândul elevilor și acest lucru ne-a determinat, atât pentru a combate fenomenul, cât și pentru a preveni dezvoltarea lui, să înființăm la nivelul Autorității Locale Sector 5 un departament specializat în combaterea violenței în mediul familial și școlar. Acest proiect vizează o mai bună informare a elevilor și o mai mare responsabilizare a acestora, cele peste o mie de ore de informare din proiect au scopul de a preveni și combate violența, dar și de a sprijini moral elevii care au trecut deja prin episoade de violență. Am constatat că principala cauză a violenței în rândul tinerilor este imitarea. Ei nu fac ceea ce aud, ei fac ceea ce văd. Vorbim de puterea exemplului. Dacă noi, ca și părinți, profesori sau colegi avem un comportament agresiv, atunci cei din jurul nostru vor copia același comportament și vor avea aceeași atitudine.

    Tot în planul siguranței, vă reamintesc că în urma mediatizării unor astfel de cazuri de agresiune împotriva minorilor am gândit un program care să confere mai multă siguranță copiilor noștri, oferind 5.000 de ceasuri cu buton de panică tuturor elevilor din ciclul primar. Pentru sporirea siguranței, acest program l-am extins și la nivelul ciclului gimnazial. Ceasul cu buton de panică, softul acestuia și asistența tehnică au fost puse GRATUIT la dispoziția părinților de către Primăria Sectorului 5.” (Daniel Florea, Primarul Sectorului 5)