„In Memoriam Ștefan Iordache”, lansare de carte, proiecție de film și expoziție de fotografie

2/7/2018 10:51:16 AM

Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, a organizat sâmbătă, 3 februarie 2018, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, un eveniment cultural-artistic dedicat memoriei marelui actor Ștefan Iordache, care ar fi împlinit în această zi 77 de ani.

          Ca parte a proiectului „Ștefan Iordache - Vector de Imagine Culturală din Sectorul 5”, manifestarea a fost marcată de lansarea, cu sprijinul Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, a celei de-a treia ediții a volumului „Regele Scamator Ștefan Iordache”, creionată de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu. Cartea cuprinde mărturii, confesiuni și întâmplări inedite, legate atât de viața și creația marelui actor, cât și din copilăria petrecută în cartierul Rahova.

          Totodată, în foaierul Sălii Media, preț de câteva ore, invitații, elevi și profesori, locuitori ai Sectorului 5, familia, dar și prietenii și colegii de scenă ai actorului, printre care Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Oana Pellea, Dana Dogaru, Ana Ciontea, Rodica Mandache, Monica Davidescu și Ion Dichiseanu, au urmărit un scurtmetraj despre cel care și-a pus întreaga viață în slujba scenei românești, interpretând memorabil roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

De asemenea, cu această ocazie au fost expuse trei dintre costumele pe care Ștefan Iordache le-a purtat de-a lungul activității teatrale, dar și fotografii ilustrând momente ale carierei sale artistice.

Din cadrul evenimentului nu au lipsit surprizele, atent pregătite de elevii din unitățile de învățământ ale Sectorului 5, care au realizat și expus în foaierul Sălii Media a Teatrului Național București un portret al actorului, construit din 130.000 de piese lego.

În semn de prețuire a implicării, într-o manieră originală și atât de frumoasă în omagierea maestrului Ștefan Iordache, Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a oferit diplome de merit atât elevilor care au contribuit cu multă dăruire la realizarea portretului, cât și profesorilor coordonatori ai acestora din cadrul Liceelor Teoretice „Dimitrie Bolintineanu” și „Ion Barbu”,,  Colegiului Economic „Viilor”, Liceului Tehnologic „Dimitrie Gusti” și Colegiului Tehnologic „Grigore Cerchez”.

          Totodată, în scopul promovării valorii culturale în cadrul comunității locale, dezvoltării dorinței pentru lectură și cunoaștere a personalității marcante a cărui nume este purtat cu mândrie de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, în cadrul proiectului au fost oferite cu titlu gratuit 1.000 de cărți, urmând ca fiecare bibliotecă a unităților de învățământ din Sectorul 5 să primească, de asemenea, câte patru exemplare din „Regele Scamator Ștefan Iordache”.